Even voorstellen

 

Het prentenboek

Het prentenboek Madame Poubelle bestaat uit twee-en-vijftig korte verhaaltjes, bij elk verhaaltje staan drie tekeningen. Het beschrijft de zoektocht van Madame Poubelle. Ze doet iets met de spulletjes die ze vindt, iets onverwachts. Vaak ontroert Madame Poubelle en je kunt ook hartelijk om haar lachen. Madame Poubelle wil met haar doen en laten ons iets vertellen: ze heeft een boodschap voor wie het horen wil. Het is geschreven voor jonge kinderen, hun ouders, hun leerkrachten en volwassenen die Madame Poubelle grappig vinden.

Madame Poubelle is geen Franse freule, maar een pientere en grappige Nederlandse mevrouw. Niemand schijnt haar echte naam te kennen, maar iedereen noemt haar Madame Poubelle, omdat ze altijd bezig is met vuilnisbakken. In Frankrijk heet de vuilnisbak immers: la poubelle. Voor Madame Poubelle hebben alle dingen waarde, ook als ze kapot zijn of zomaar zijn weggegooid.

 

Het verhaal

Het uitgangspunt van de verhaaltjes van Madame Poubelle is: Madame Poubelle wil de wereld een beetje leuker maken. Dat kan als zij meehelpt de wereld te veranderen. De vraag is hoe? Madame Poubelle doet dat op haar manier. De verhaaltjes halen elementen van iedere dag uit háár werkelijkheid. Met deze werkelijkheid wordt het leuker maken op een humoristische en tot nadenken stemmende wijze duidelijk gemaakt.

Dit is de werkelijkheid van Madame Poubelle. De werkelijkheid van Madame Poubelle is misschien niet jouw werkelijkheid, maar is wellicht wel herkenbaar? Hoe kunnen ook jij en ik, wij samen, de wereld een beetje leuker maken? Lees meer: 52 handreikingen voor een beetje leukere wereld in het prentenboek van Madame Poubelle: uit elk verhaaltje één.

Lees meer: 
52 handreikingen voor een beetje leukere wereld in het prentenboek van Madame Poubelle: uit elk verhaaltje één.

 

 

De makersClémence Leijten

Na haar opleiding aan de Sociale Academie van het Karthuizerplantsoen in Amsterdam, waar zij zich specialiseerde in cultureel werk, werd Clémence Leijten hoofd van de Buitendienst van het Tropenmuseum in Amsterdam. Daarna maakte zij als freelancer educatieve projecten voor basisscholen in Bussum, en was hoofdredacteur van “Kinderkrant”, het blad van de Regionale Werkgroep Kindercentra. Later studeerde zij psychologie aan de Open Universiteit, startte haar eigen cursuspraktijk en publiceerde boeken over maatschappelijk welzijn en de kracht van burn-out, uitgegeven bij Ten Have (Kampen) en Boom (Amsterdam).
Een serie teksten en tekeningen die zij maakte over de fictieve figuur Madame Poubelle was aanleiding voor Joris Leijten om er een project met dezelfde naam van te maken voor kinderen en uit te geven in beheer van Joleijt, educatieve producten in Nijmegen.

Joris Leijten

Na zijn opleiding Museologie en Erfgoedstudies aan de Reinwardt Academie in Amsterdam (specialisatie publieksbegeleiding en educatie) begon Joris Leijten voor zichzelf met Joleijt, educatieve producten. Hij maakte onder meer een project over de Tsjechische filosoof en pedagoog Comenius voor basisscholen in 't Gooi, een schoolproject in het kader van omgevingseducatie over oude boerderijen in Laren (NH), vier lessen voor basisscholen over Rembrandt van Rijn met aansluitend een rondleiding in het Rijksmuseum, speurtochten voor jonge bezoekers van de vesting Naarden in het kader van Open Monumentendag, “Bouw zelf een stad”, een workshop voor kinderen van het basisonderwijs.
Vanuit zijn interesse in Nederlandse geschiedenis en materieel erfgoed, was Joris Leijten van 2013 tot 2016 verantwoordelijk voor communicatie bij de Stichting en het Festival “Gebroeders van Limburg” te Nijmegen.
Het project Madame Poubelle is een initiatief van Joris Leijten en tot stand gekomen in samenwerking met Clémence Leijten. Zij tekende voor de tekst en de illustraties, hij tekende voor de vormgeving en de realisatie.

In de toekomst wil Joleijt meer educatieve projecten over maatschappelijk betrokken onderwerpen ontwikkelen.
Joleijt, educatieve producten is te bereiken op Joris@joleijt.nl