De boodschap van Madame Poubelle - lesboek

Dit lesboek is inspirerend voor leerkrachten, maar is ook inspirerend voor ouders die willen doorpraten over wat Madame Poubelle aanreikt. Het lesboek is ook geschikt voor programma’s van naschoolse opvang, bibliotheken en kan gebruikt worden voor milieueducatie.

In het lesboek: aanknopingspunten voor een kringgesprek.
lees meer

Op haar geheel eigen wijze draagt Madame Poubelle iets bij aan een leukere wereld. Haar boodschap wordt begrepen ook door de jongere kinderen van bijvoorbeeld 4-6 jaar. Moeilijk? Niet met de aanknopingspunten die dit lesboek geeft voor een wat dieper gesprek over haar doen en laten. Steeds met de insteek: hoe ook jij en ik, wij samen, de wereld een beetje leuker kunnen maken.

Het kringgesprek verloopt in drie stappen. Iedere stap wordt aangegeven met één of meer zwarte bolletjes: de aanknopingspunten.

Stap 1: we verdiepen ons in de boodschap van het verhaaltje: wat doet Madame Poubelle om de wereld een beetje leuker te maken? (●)
Stap 2: we bedenken, wat wij allemaal zouden kunnen doen met wat Madame Poubelle gevonden heeft. (●●)
Stap 3: we beleven, wat Madame Poubelle heeft gedaan. (●●●)

De leerkracht kan met de leerlingen alle drie stappen doen of hij/zij kiest voor één of twee van de stappen. Het gaat erom dat de leerkracht en leerlingen zich verdiepen in Madame Poubelle die de wereld een beetje leuker probeert te maken.

Bekijk als voorbeeld de aanknopingspunten van vijf verhaaltjes:

  1. Madame Poubelle
  2. De meeuw
  3. Een knoop
  4. Het centenbakje
  5. Een boek

De aanknopingspunten van alle 52 verhaaltjes zijn gebundeld en als lesboek De boodschap van Madame Poubelle te koop in de webshop


   Madame Poubelle ingekleurd als voorbeeld

Als activiteit bij het (voor)lezen van het prentenboek Madame Poubelle en het bijbehorend lesboek is een knippopje uitgebracht. Kinderen kunnen het kleuren, er in tekenen en kunnen het popje uitknippen, thuis of in de klas of op een verjaardagspartijtje.

Het popje kan gemaakt worden met de bouwplaat van 300 grams mat/wit papier, zie webwinkel. Dan is het stevig en kan het popje goed staan. Madame Poubelle en haar vuilnisbakkenkunnen gekleurd worden met kleurpotlood, stiften, krijt. In haar vuilnisbakken kan getekend worden wat zij vindt. Vervolgens wordt de bouwplaat uitgeknipt. Het uitgeknipte deel wordt rond gevouwen en de uiteinden worden over elkaar heen geplakt.

Met het popje kan in een zelfgemaakt poppenhuis van dozen gespeeld worden. Met het popje kunnen ook gesprekken gevoerd worden in de kring. We kunnen met Madame Poubelle praten over hoe wij de wereld leuker kunnen maken.

De bouwplaat kan worden besteld in de webshop .

 

Kleur/zoekplaat Madame Poubelle

Kleur en zoek de 7 spulletjes die Madame Poubelle heeft meegenomen naar haar huis.

Download gratis hier Kleur/Zoekplaat