Madame Poubelle op de Muze

Openbare Basisschool de Muze in Nijmegen Oost heeft na de kerstvakantie drie weken een afvalproject gedaan. De twee kleuterklassen hebben hiervoor Madame Poubelle gebruikt. Dagelijks werden door de leerkracht Ingrid Korneef en collega's drie verschillende verhalen van Madame Poubelle voorgelezen in de kring. Soms werden de verhalen uitgebeeld door een voorwerp uit een prullenbak te halen.  Het liedje"Ken jij Madame Poubelle?" werd ingestudeerd en gezongen.

Op excursie gingen de kleuterklassen naar het Museum het Valkhof waar ze de tentoonstelling "Plastic Soep" bekeken. Terug op school deden ze daarna allemaal experimenten: wat er gebeurt met organisch, plastic en ander afval in water gedurende een tijd. Vervolgens maakte ze met afval net als Madame Poubelle kunst van bierdoppen in een nagebouwd Madame Poubelle atelier. In het andere lokaal was een winkeltje waar afval werd geruild en "verkocht" om her te gebruiken.

Op drie oude bladzijden uit boeken werd in een kader een verhaal van Madame Poubelle nagetekend met daaronder een toelichting van de leerkracht.  De kinderen tekenden in stijl van Madame Poubelle. Soms dezelfde verhalen maar ook nieuwe verhalen.

Ingrid Korneef heeft al haar lessuggesties beschreven voor de Bastei. De lessuggesties worden gebundeld op hun website:  http://www.debastei.nl/madamepoubelle/ ter inspiratie van collega leerkrachten.

Op maandag 13 februari heeft omroep N1 een item gemaakt van de les van Ingrid Korneef waarbij ook Robin Kop van de Bastei en Joris Leijten als maker zijn geïnterviewd.

Mogelijk volgen er nog andere lessuggesties van andere leerkrachten uit Nijmegen die allemaal het prentenboek, lesboek en toneelboek hebben gekregen om mee te werken.

Het gezongen van het liedje en het kringgesprek zijn ook gefilmd door Joris Leijten.