Madame Poubelle recycling-les op de Grote Lier

Madame Poubelle was vrijdag 23 september in het kader van Opschoondag 2016 op basisschool de Grote Lier groep 1,2 en 4 in Molenhoek. Madame Poubelle was er in de vorm van een pop, die werd gespeeld door poppenspeelster Annemarie Eras.

 Annemarie Eras van Stichting Natuur en Milieugroep Animo is geïnspireerd door de verhalen van Madame Poubelle. De prentenboekfiguur past, vindt ze, in de aandacht die haar stichting wil vragen voor het duurzame milieu. Annemarie maakte een poppenspel rond Madame Poubelle voor  leerlingen van de basisschool: Madame Poubelle vindt in haar vuilniszak verschillende weggegooide spullen als een voetbal, kranten, appel en melk fles  en toont deze. ‘Madame Poubelle vroeg waar ze die spullen nog een keer voor kon gebruiken.

Samen met leerlingen van groepen 2 en 4 besprak Annemarie de spullen die Madame Poubelle had gevonden.

Ze illustreerde haar verhaal met de tekeningen uit het prentenboek Madame Poubelle. De leerlingen en Annemarie bedachten samen hoe het voorwerp kon worden hergebruikt en ze vroegen zich af van welk materaal het gevonden voorwerp gemaakt kon zijn.

Na de korte les gingen de leerlingen onderleiding van pop Madame Poubelle het schoolplein schoonmaken en vroegen zij zich af, waar ze het voorwerp nogmaals voor zouden kunnen gebruiken. Een leuke dialoog tussen ‘Madame Poubelle’, de leerlingen en Annemarie.

“Waar kan je de bal voor gebruiken naast de balsporten?”. Kind: doormidden snijden en een masker mee maken?” “Madame Poubelle “Heel goed idee”  en een wereldbol meemaken, ?

 Het bleek een leuk idee om Madame Poubelle te laten optreden in de vorm van een poppenkastpop, het is een goed idee om haar personage te verwerken in een les over het milieu. Diverse mogelijkheden dat hoeft niet alleen in een kringgesprek dat is uitgewerkt door Joleijt. Wie volgt!