Lesboek voor de leerkracht van groep 1, groep 2 en groep 3

Er zijn twee-en-vijftig verhaaltjes met elk drie tekeningen, net zo veel als er weken zijn in een jaar. Sommige verhaaltjes zijn gebonden aan feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst. Andere verhaaltjes zijn seizoengebonden en gaan over de herfst, de winter, de lente of de zomer. Het zijn kleine verhaaltjes over een duurzame samenleving die passen in het dagelijkse kringgesprek, maar wellicht ook elders in het lesprogramma, in de biologieles bijvoorbeeld of in de les voor handvaardigheid.  


Dit lesboek is inspirerend voor leerkrachten, maar is ook inspirerend voor ouders die voor hun kinderen het prentenboek Madame Poubelle hebben gekocht en met hun kinderen willen doorpraten over wat Madame Poubelle aanreikt. Het lesboek is ook geschikt voor progamma’s van buurthuizen, bibliotheken en kan gebruikt worden voor milieueducatie. Moeilijk?  Niet met de aanknopingspunten die dit lesboek geeft voor een wat dieper gesprek over haar doen en laten. Steeds met de insteek: hoe ook jij en ik, wij samen, de wereld een beetje leuker kunnen maken...

We praten met jonge kinderen die 4 tot 6 jaar oud zijn. Het kringgesprek verloopt in drie stappen. Iedere stap wordt aangegeven met één of meer zwarte bolletjes: de aanknopingspunten.

Stap 1:  we verdiepen ons in de boodschap van het verhaaltje: wat doet
            Madame Poubelle om de wereld een beetje leuker te maken? (●)
Stap 2:  we bedenken, wat we allemaal zouden kunnen doen met wat Madame Poubelle gevonden heeft.          (●●)                            
Stap 3:  we beleven, wat Madame Poubelle heeft gedaan. (●●●)

Je kunt met de kinderen alle drie stappen doen of je kiest één of twee van de stappen. Het gaat erom dat je je -samen met de kinderen- verdiept in Madame Poubelle die de wereld een beetje leuker probeert te maken.

Bekijk als voorbeeld de aanknopingspunten van vijf verhaaltjes: 

1. Madame Poubelle   > click hier
2. De meeuw           > click hier
3. Een knoop           > click hier
4  Het centenbakje    > click hier
5. Een boek             > click hier                                               
6. Dooie bladeren     > click hier